2011. augusztus 11., csütörtök

Arcok és érzelmek

Meglepetés (1856)

Guillaume-Benjamin-Amand Duchenne de Boulogne francia orvos az 1850-es években készítette a mai napig bizarrnak ható közel 100 felvételből álló, az emberi érzelmeket bemutató képsorozatát, melyek sajátságos kutatásának képi dokumentumai voltak.

Kísérleteinek alapjául Johann Caspar Lavater Essai sur la physiognomie című munkájának egyik megállapítása szolgált: az arcvonások visszatükrözik a jellemvonásokat. Duchenne úgy vélte, hogy az alapvető érzelmek, legalábbis az arcon mindenkinél hasonló módon fejeződnek ki. A különböző érzelmek vizsgálatának és feltérképezésének szándékával fogott hozzá kutatásához. 1852-től kezdődően öt személy vett részt kísérleteiben: két nő, egy idős férfi, egy orvostanhallgató, Jules Talrich, valamint egy – a képeken látható – szellemileg visszamaradott öreg cipész.

Ijedtség, a vizsgálati alany profilból (1855–1856)

Duchenne az érzelem kiváltásához elektromos áramot használt, kettő vagy négy elektródát helyezett az alany arcának megfelelő helyeihez. Az áram hatására az izmok összehúzódtak, az arckifejezés megváltozott és különböző lélekállapotokat tükrözött vissza. A kísérleteket – akkor még újdonságnak számító módon – fényképfelvételeken örökítették meg, melyek jelentős részét Duchenne maga készítette párizsi lakásában, ahol a laboratóriuma is volt. Az orvost a fényképezés rejtelmeibe valószínűleg Adrien Tournachon, Felix Nadar testvére vezette be, aki tizenegy felvétellel járult hozzá Duchenne munkájához. Ezeken a képeken a Nadar Jne felirat szerepel.

Ijedtség, fájdalom, szenvedés (1855-56)

Duchenne kutatásainak eredményeit, valamint számos fotográfiát – köztük az itt látható felvételeket is – 1862-ben, Mécanisme de la physionomie humaine ou Analyse électro-physiologique de l'expression des passions applicable à la pratique des arts plastiques címmel adta ki. Könyve nem keltett feltűnést. Öt évvel később Charles Darwin The Expression of the Emotions in Man and Animals című művében megemlíti Duchenne kutatását, melyet a kortársak figyelmen kívül hagytak.

Duchenne de Boulogne művének elektronikus változata a berlini Max Planck Tudománytörténeti Intézet oldalán érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!