2011. október 27., csütörtök

Az első víz alatti felvétel

Louis Boutan: Cím nélkül (1893)

William Thompson brit történész már az 1850-es években próbálkozott a víz alatti világ megörökítésével. Majd negyven évvel később, 1893-ban Louis Boutan francia biológus volt az első, aki kamerájával a víz alá merülve készített sikeres fotográfiát.

A képen, mely Dél-Franciaországban Banyuls-sur-Mernél egy tengeröbölben körülbelül 5 méteres mélységben készült, maga Boutan látható teljes sisakos nehézbúvár felszerelésben. tisztán kivehető a fém búvársisak, melyhez a levegőellátást biztosító vezetékek csatlakoznak. Boutan a kamerát egy dobozba zárta, hogy megóvja a víztől és egy állványhoz erősítette. A szerkezet nagysága és súlya miatt a lejuttatásához több emberre volt szükség. Az itt látható fénykép expozíciós ideje szokatlanul hosszú, mintegy harminc perc (!) volt, mert az alkalmazott elektromos világítás nem adott elegendő fényt. Az exponálógombot Boutan segédje egy csónakból oldotta ki. Később magnéziumporos villanókat használt, hogy lerövidítse a felvételekhez szükséges időt.

Boutan 1859-ben született Versailles-ban. Biológia és természetrajz szakon végzett. 1879-ben asszisztensként a párizsi egyetemen dolgozott. Később a híres tengerbiológus De Lacaze munkatársa volt. 1892-től nyolc éven át az Arago Laboratórium kutatójaként számos kísérletet végzett a víz alatti fotózással kapcsolatban. Több könyve is megjelent. 1934-ben az algériai Tigzirtben halt meg.

1 megjegyzés:

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!