2011. december 17., szombat

Maurice Tillet

Irving Penn: Dorian Leigh és Maurice Tillet (1945)

Maurice Tillet francia pankrátorról az egyik leghíresebb fényképet 1945-ben Irving Penn neves divatfotós készítette egy fotósorozat részeként. A felvételen Tillet mellett Dorian Leigh amerikai modell látható.

Tillet 1903-ban született Oroszországban. Tehetséges gyermek volt, több nyelven beszélt, verseket írt, színészkedett. Fiatalon jelentkeztek nála az akromegália tünetei. Ez a genetikai betegség a csontozat rendellenes fejlődésével jár, melytől jellemzően az arc, de a test többi része is deformálttá válik.


Az Egyesült Államokba költözött, ahol „francia angyal” művésznéven pankrátorként kezdett dolgozni. Debütálását követően hamar népszerű lett, olyannyira, hogy számos Angyal-imitátor jelent meg a pankrátorok között. Legnagyobb sikerét 1944-ben érte el, amikor Bostonban Steve Casey-t legyőzve világbajnoki címet szerzett. Tillet a világtól elzárkózva magányosan élt, 51 éves korában szívbetegség következtében hunyt el. Bobby Managoff pankrátor Tillet-t a halála előtt kérte meg, hogy arcáról gipszlenyomatot készíthessen. Tillet belegyezett, így arcáról három lenyomat készült. Ezek közül az egyik ma a Pennsylvania állambeli York-ban a York Barbell Buildingben található.

Tillet-hez kapcsolódik az a népszerű elképzelés, hogy róla mintázták a rajzfilmfigura Shrek alakját. A hasonlóság kétségtelen, de hogy városi legenda, vagy sem nem tudni pontosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!