2012. január 11., szerda

Baudelaire

Charles Baudelaire (Woodbury nyomat, 1863 körül)

Charles Baudelaire francia költőről az egyik leghíresebb fényképet Étienne Carjat készítette.

Baudelaire a fotográfiára csak mint az adatrögzítés új módjára tekintett, nem hitt abban, hogy a művészet egyik formájává válhat. Úgy vélte, hogy a fényképek a képzelőerő erejét csökkentik. Szerinte: „a művészet önbecsülése nap mint nap csökken, a művészek térdre borulnak a külső világ előtt és egyre inkább rákényszerülnek, hogy azt fessék, amit látnak, nem pedig azt amit megálmodtak”. Ennek ellenére jó barátságot ápolt a kor neves fotográfusaival, köztük Nadarral és Carjattal is, akik több felvételt is készítettek a művészről.

Carjat (1828–1906) újságíró, karikaturista, és nem utolsó sorban fényképész volt. Műtermét 1860-ban nyitotta meg Párizsban. A művészvilág nagy kedvelője volt, aki előszeretettel készített portrékat a kor ismert alakjairól. Carjat a fotózáshoz semleges hátteret választott, a lágy megvilágításnak köszönhetően a képen jól érvényesül Baudelaire szuggesztív tekintete.

A költő fényképe első alkalommal tizenegy másik felvétel társaságban 1865-ben az Album de la Galerie Contemporaine című kiadványban jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!