2012. február 5., vasárnap

Csók Vancouverben

Richard Lam: Csók Vancouverben (2011)

Richard Lam felvételén, mely a Stanley-kupa döntőjét követően kitört vancouveri zavargások idején készült, egy fiatal pár a földön fekve csókolózik. A fotó bejárta a világot és egyike lett a 2011-es év leghíresebb fényképeinek.

2011 június 15-én a város jégkorong csapata a Vancouver Canucks az NHL döntőjében kikapott ellenfelétől a Boston Bruinstől. A feldühödött szurkolók rongálni és gyújtogatni kezdtek a város utcáin. A helyzet súlyosságára tekintettel a rohamrendőröket is kirendelték, hogy a feldühödött szurkolókat megfékezzék.

Lam másik felvétele a párról
Richard Lam fotóriporter, aki a Getty Images megbízásából tudósított a meccsről, a döntő után, már a zavargás idején lépett ki az utcára, ahol több kollégájával is összefutott. Lam a tömegben volt, amikor a rendőrök megindultak feléjük. Futás közben visszafordulva vette észre a két földön fekvő embert. „Ott feküdt a földön két ember az üres utcán. Először azt hittem egyikük megsérült.” – emlékezett vissza Lam. Több felvételt is készített, de pontosan ő sem tudta, hogy mi történt. A szerkesztőségbe visszaérve az egyik riporter szólt neki, hogy nagyon jó képet csinált arról a csókolózó párról. Lam nem emlékezett semmilyen csókolózó párra. Csak a felvételt látva döbbent rá, hogy az a két ember az utcán nem sebesült volt, hanem egy fiú, aki megcsókolja a barátnőjét. A felvétel megjelenése után viharos gyorsasággal elterjedt és egyike lett a 2011-es év legismertebb fényképeinek, melyet ma már Doisneau és Eisenstaedt híres csókolózó párokat ábrázoló felvételeihez hasonlítanak.

A videofelvétel az elsodort párról
 
Természetesen volt, aki kétségbe vonta a felvétel valódiságát, hiszen annyira valószerűtlen egy zavargás kellős közepén ez a romantikus pillanat, hogy csakis megrendezett lehet. De hamar kiderült, hogy Lam fényképe valódi. Nyilvánosságra került egy a zavargások idején készült videofelvétel, melyen látható, hogy valójában mi is történt a fénykép készítése előtt és után. A pár a tüntetők és a rendőrök közti területen tartózkodott. A rohamrendőrök sorfala megindult a tüntetők felé, eközben sodorták el az útjukban álló fiatal párt. A megrémült lány a földre esett, akit a fiú a testével védett, és hogy megnyugtassa megcsókolta. Ezt a pillanatot örökítette meg Richard Lam. Később azonosították a kép szereplőit: a fiú Scott Jones ausztrál komikus volt, aki barátnőjével, Alex Thomasszal turistaként járt Vancouverben.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

2 megjegyzés:

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!