2012. június 10., vasárnap

Az első digitális fotó


A világ első digitális fotóját 1957-ben a National Institute of Standards and Technology-ban készítették egy három hónapos gyermek fotójáról.

Russel A. Kirsch az Intézet vezető munkatársaként csapatával megalkotta az első programozható számítógépet. A csapat tagjai a számítógép felhasználási lehetőségeiről beszélgettek, ekkor vetette fel Kirsch, hogy "Mi lenne, ha a számítógéppel képeket tudnánk nézni?"  Kirsch és csapata kifejlesztett és megépített egy dobszkennert, amivel be tudtak olvasni képeket. A közel szobaméretű számítógépet pedig úgy programozták, hogy a szkenner segítségével digitalizált képet értelmezni tudja. A próbálkozásuk sikerrel járt. Az eredmény megjelent a monitoron: egy szemcsés, de felismerhető kép Kirsch három hónapos fiáról, Waldenről. 

A fotó a maga 176 pixeles felbontásával jócskán elmarad a mai szkennerek felbontási képességétől, mégis jelentős mérföldkőnek számított az számítástechnikai fejlődésében. 2003-ban a LIFE magazin a fotót beválasztotta 100 azon fénykép közé, melyek megváltoztatták a világot.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!