2012. október 12., péntek

A századforduló legnagyobb fényképezőgépe

A Mammut kora legnagyobb fényképezőgépe volt
(Fotó: ismeretlen, 1900)

A századforduló legnagyobb fényképezőgépe a Chicago & Alton Railway vasúttársaság megbízásából készült 1900-ban, abból a célból, hogy George R. Lawrence le tudja fotózni a társaság új luxusvonatát.

Az észak-amerikai Chicago & Alton Railway vasúttársaság új luxuskocsikat épített, melyeket a Chicago–St. Louis-vasútvonalon terveztek üzembe helyezni. George J. Charlton a társaság igazgatója szerette volna, ha az új impozáns vonatszerelvénnyel képviseltethetnék magukat az 1900-as párizsi világkiállításon. Azonban egy ekkora jármű szállítása irdatlan költségekkel járt volna, ezért úgy döntöttek, hogy ehelyett egy fényképet készítettnek a vonatról, melyet elvihetnek Párizsba. Egy akkora fényképet, mely méltó az új vonatszerelvényhez.

A társaság fényképésze, George R. Lawrence azonban ezt kivitelezhetetlennek tartotta: a legnagyobb fényképlemezekkel is csak több részletben lehetne lefotózni egy hat kocsiból és egy mozdonyból álló szerelvényt. Ráadásul az egyes felvételek eltérő perspektívája miatt a felvételek összeillesztése se lenne tökéletes. Azonban a vasúttársaság nem volt hajlandó a kompromisszumokra, ragaszkodtak grandiózus elképzelésükhöz. Úgy vélték az új luxusvonathoz igenis dukál, hogy egyetlen nagyméretű fotón legyen megörökítve.

Lawrence egy új minden eddiginél hatalmasabb fényképezőgép terveivel tért vissza, mellyel akkora méretű felvételt lehet készíteni, ami már elegendő a vonatszerelvény lefotózásához. A vasúttársaság jóváhagyta a tervet. A fotómasina megépítésével a chicagói J. A. Anderson műhelyét bízták meg, ahol körülbelül két és fél hónap alatt készültek el a kamerával. A kamera vázához cseresznyefát használtak. A kihuzat gumiból és fekete vászonból készült, melyet fa keretek tartottak, amiket görgőkön lehetett mozgatni. A cserélhető hatalmas lencsék fókusztávolsága 1–3 méteres volt. A gyártás összköltsége 5 000 dollár volt. Ez az ár rendkívül magasnak számított, ennyi pénzért akkoriban egy házat lehetett volna venni.

15 ember kellett a működtetéséhez (Fotó: Ismeretlen)

A Mammut néven ismert hatalmas fényképezőgépet a Chicagótól pár kilométernyire fekvő Brighton Parkba szállították, ahol a luxusvonat a fotózásra készen várt. Azért ezt a helyszínt választották, mert itt állt rendelkezésre elég üres hely egy ilyen nagyméretű fotó elkészítéséhez. A 625 kilogramm súlyú kamera kezeléséhez 15 emberre volt szükség. Az expozíciós idő még a napos idő ellenére is körülbelül két és fél perc volt. A 135 x 240 centiméteres felvételeket 225 kg-os (!) üveglemezekre lehetett rögzíteni.

George R. Lawrence:
A Chicago & Alton Railway's Alton Limited luxusvonata (1900)

Három kontaktnyomat készült, ezeket küldték el végül Párizsba. Az akkoriban ismert legnagyobb méretű fényképlemezeknél háromszor nagyobb felvételek kiállítása nagy szenzáció volt. A siker nem maradt el: a Chicago & Alton Railway a kiállításon nagydíjat nyert.

A Mammuttal nem csak a vonatot fotózták le. Több száz fős impozáns csoportképek is készültek.





(Via: Retronaut; Robroy; Historic Camera)

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

1 megjegyzés:

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!