2012. november 18., vasárnap

A tó – Holdfény

Edward Steichen: A tó – Holdfény (1904)

Edward Steichen egyik legismertebb fényképe A tó – Holdfény címet viselő alkotás, melyet ma is a világ legdrágább fényképei között tartanak számon.

A tó – Holdfény egy korai színes platinanyomat, mely három évvel, a széles körben elterjedt színes eljárás, az autokróm megjelenése előtt készült. A képet Steichen 1904-ben barátja, Charles Caffin műkritikus otthonától nem messze a New York állambeli Mamaroneckben készítette egy fákkal körülölelt tó partján. Steichen ebben az időben betegeskedett (tífuszt kapott) és Caffinnál lakott.

A felvételt az egyik legnagyszerűbb piktorialista alkotásként tartják számon. A tó nyugodt vizén visszatükröződnek a part menti fák a hold fényében. Bár Steichen kedvelt témája volt a hold és annak fénye, Gerry Badger fotótörténész úgy véli, hogy A tó – Holdfény mégsem hajnalban, a lenyugvó hold idején készült, hanem éppen ellenkezőleg: alkonyatkor. A sötét képi tónusok, melyek a holdvilágot idézik, csak a kép előhívásának, és az alkalmazott nemeseljárásnak köszönhetőek. A Steichen által megörökített látvány valószínűleg nem ilyen volt.

A Modern Művészetek Múzeumában található változat:
Edward Steichen: Holdkelte – Mamaroneck, New York (1904)

A Metropolitan Művészeti Múzeumban található változat:
Edward Steichen: A tó – Holdfény (1904)

Steichen híres felvétele, más munkáival együtt 1906-ban a Camera Work 14. számában jelent meg. A képekhez Charles Caffin írt recenziót.

A fotográfiából csak három nyomat létezik, melyek az kézzel felvitt gumirétegeknek köszönhetően mind egyedi alkotások. Az egyik a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum tulajdonában van. A Metropolitan a Gilman Paper Company gyűjteményének megvásárlása révén Steichen alkotásának egy másik példányát is megszerezte, melynek eladása mellett döntöttek. A nyomatot 2006. februárjában New York-ban a Sotheby's aukciósház árverésén (akkor rekordösszegnek számító) 2,9 millió dollárért egy ismeretlen magángyűjtő vásárolta meg. A szakértők szerint a rendkívül magas ár jól kifejezi a fénykép egyediségét és ritkaságát.

A harmadik nyomat szintén New York-ban, a Modern Művészetek Múzeumában található.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!