2012. november 30., péntek

Az első finnországi fotográfia

Henrik Cajander dagerrotípiája
a Nobel-házról (1842)

170 évvel ezelőtt, 1842. november 3-án készítette Henrik Cajander az első finnországi fotográfiát.

A fénykép sem technika, sem esztétikai szempontból nem tökéletes. Hibái szembetűnőek: a kompozíció ferde, az épület bal oldala pedig kilóg a képből. Fotótörténetileg mégis jelentős alkotás: ez az első Finnországban készült fotográfia.

Készítője Henrik Cajander orvos és amatőr fotográfus volt, aki 1836 és 1848 között Turku városában praktizált. Az akkor még újdonságnak számító fényképezési eljárással – a dagerrotípiával – 1842-ben Párizsban ismerkedett meg. Hazaérve ki is próbálta frissen szerzett ismereteit. Kamerájával a nemrég megépült Nobel-házat örökítette meg. Az épület ma már nincs meg: többszöri átépítés és felújítás után végül 1961-ben bontották le.

Fennmaradt Cajander két másik felvétele is, melyeket 1844-ben készített: egy tornyot ábrázoló fotó és egy önarckép. Cajander dagerrotípiái ma a Museum Centre of Turku archívumában találhatóak.

A felvétel 170. évfordulójának alkalmából Turku városa egy életnagyságú másolatot készített Cajander fotójából, melyet az eredeti helyszínen állítottak fel.

(via The Crop Factor)

(Ez az írásom  először a spottr.hu-n jelent meg 2012. november 13-án)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!