2012. november 5., hétfő

Az első tornádófotó(k)

F. N. Robinson tornádóról készült fotója (1884. augusztus 28.)

Nem egy, hanem két felvételt is a legrégebben készült tornádót ábrázoló fényképként tartanak számon, annak ellenére is, hogy a képek készítésének időpontja napra pontosan ismert.

A legelső tornádót megörökítő felvételként szinte mind a mai napig F. N. Robinson (más források szerint F. W. Robinson) fényképére hivatkoznak – tévesen. Robinson a dakotai Howardtól mintegy 40 km-re 1884. augusztus 28-án kapott lencsevégre egy pusztító forgószelet, mely legalább hat ember halálát okozta. A fotó jól visszaadja a forgószél hatalmas méretét és erejét. A lefotózott tornádó érdekessége, hogy a főtölcsére mellett két kisebb, a földet el nem érő tölcsére ún. tubája is volt.

A. A. Adams felvétele (1884. április 26.)

Azonban ismert egy még korábban készült tornádót ábrázoló felvétel. A. A. Adams 1884. április 26-án, hónapokkal Robinson előtt, szintén lefotózott egy forgószelet a kansasi Garnett belvárosában. A tornádó a lakott területekhez közel haladt el, amikor a fénykép készült. Adams Garnett belvárosában az egyik utcasarkon állította fel fényképezőgépét. Ez a felvétel kevésbé félelmetes látványt nyújt: a tornádó tölcsérét akár egy kéményből felszálló füstgomolyagnak is nézhetnénk. A forgószélről és az általa okozott károkról a Monthly Weather Review számolt be 1884. évi áprilisi számában: „A tornádó jól látható volt Garnettnél mintegy 30 percen át, és olyan lassan mozgott, hogy sikeres fényképfelvételt lehetett róla készíteni.”

Később mindkét fotós értékesítette saját felvételét, melyeket több újság is leközölt: Robinson fotóját a Nature magazin, Adams felvételét az American Meteorological Journal mutatta be. A két fotó együtt első alkalommal a Science folyóirat 1885. évi február 20-dikai számában jelent meg, ahol ezt írták róluk: „Bár a pusztító tornádókat gyakran fotózták, de úgy véljük, hogy ezek az első tornádót ábrázoló felvételek.”

Dr. John Snow az Oklahomai Egyetem professzora kutatást folytatott, hogy ráleljen az első tornádót ábrázoló fényképre. Egy 1984-ben megjelent tanulmányában, a rendelkezésre álló dokumentumok és bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutott, hogy Adams felvétele készült előbb. Dr. Snow ugyanakkor kutatása során tudomást szerzett még két korábbi felvételről is (1879-ből és 1883-ból), de ezen felvételek hitelessége nem volt meggyőző.

Robinson felvételét azért tarthatták (tévesen) a legrégebbi tornádófotónak, írja Dr. Snow, mert a fénykép szélesebb körben vált ismertté. Ennek oka az, hogy a Dakotában lefotózott tornádó nem csak több kárt okozott, de halálos áldozattal is járt. Ráadásul a felvétel jóval drámaibb hatású, mint Adams kevesebb figyelmet kapott fotója. Mindezek ellenére a két fotó ismeretében a professzor úgy véli, hogy nem lehet egyértelműen állást foglalni, hogy Adams vagy Robinson fényképezett először. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a különböző források továbbra sem egységesek a kérdésben: Robinson felvételét még ma is több helyen az első tornádófotóként tartanak számon.

De talán nem is az a lényeges, hogy ki fotózott először, hanem az, hogy Robinson és Adams, élve a kor technikai lehetőségeivel, megörökítették ezen hatalmas pusztító erővel rendelkező természeti jelenségeket az utókor számára.

Adams tornádófotójának másolatai a Kansas Historical Society archívumában találhatóak.

(via Weatherwise)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!