2012. december 7., péntek

A remény keze

Michael Clancy: A remény keze (1999)

Egy 21 hetes magzat operációja alatt készítette Michael Clancy híressé vált felvételét, melyen a sebész a magzat kezét tartja. A fénykép Amerikában az abortuszellenes mozgalom fő jelképévé vált.

A magzat Samuel Armas volt. Nyitott gerinccel fejlődött, a rendellenességre egy rutin ultrahangvizsgálat során figyeltek fel. Szülei, Julie és Alexander Armas egy akkoriban újnak számító műtéti eljárás, az anyaméhen belüli operáció mellett döntöttek, hogy születendő gyermekük nyitott gerincét helyreállítsák. A műtétre a nashville-i Vanderbilt Egyetem klinikáján került sor. Az operációt végző két orvos, Dr. Joseph Bruner és Dr. Noel Tulipan fejlesztette ki a terhesség alatti műtéti eljárást, melynek során a műtét idejére felnyitják az anyaméhet és kiemelik a magzatot, hogy a szükséges beavatkozást elvégezzék rajta. A műtét végeztével a magzatot visszahelyezik az anyaméhbe, ahol a tovább fejlődhet megszületéséig.

A sebészpárosnak ez volt az 54. ilyen műtétje, de az operáció mégis rendkívüli volt, ugyanis Samuel volt a legfiatalabb, akin ezt a beavatkozást elvégezték. Dr. Bruner végezte a méh felnyitását, Dr. Tulipan pedig Samuelen hajtotta végre a szükséges műtétet. Az operációnál jelen volt Michael Clancy fotós is, aki a USA Today megbízásából dokumentálta a beavatkozást. A műtét során készült fényképeket két lap, a USA Today és a The Tennessean Newspaper is egyazon napon, 1999. szeptember 7-én közölte le. A képek bejárták a világot: a fotó, melyen a sebész az ujjaival tartja Samuel kezét egycsapásra ismertté vált.

A kép népszerűségéhez jelentősen hozzájárult maga Clancy is, aki így nyilatkozott a kép készítéséről: „Miközben egy orvos épp azt kérdezte, milyen sebességű filmet használok, a szemem sarkából láttam, ahogy a méh megmozdul, pedig senkinek a keze nem volt a közelében. Belülről rázkódott meg. Hirtelen a nyíláson kinyúlt egy kar, majd visszahúzódott, és csak egy kis kéz látszott. Az orvos odanyúlt és megemelte, a kéz pedig reagált rá és megszorította az orvos ujját. Az orvos, mintha az erejét akarná felmérni, picit megrázta a kis öklöt, de Samuel erősen tartotta. Ekkor készítettem a fényképet. Olyan gyorsan történt, hogy a mellettem álló ápolónő megkérdezte: »Mi történt?« »A gyermek kinyújtotta a kezét« mondtam. »Ó, ilyet gyakran csinálnak« felelte.”

A fénykép az abortusz ellenzőinek kedvelt felvétele lett. Az érdekvédők szerint a kép bizonyíték arra, hogy már egy 21 hetes gyermek is önálló akarattal és tudattal rendelkezik, hiszen, mint az a képen látható is, a gyermek az anyaméhből kinyúlva ragadta meg az orvos kezét. Álláspontjukat csak erősítette a fotós nyilatkozata, mely azonban nem felel meg teljes mértékben a valóságnak.

A fotót látva valóban úgy tűnhet mintha a gyermek fogta volna meg az orvos ujját, de valójában nem ez történt. Ugyanis a gyermek és édesanyja a műtét ideje alatt el volt altatva, egyikük sem tudott volna mozogni. A gyermek nem nyújtotta ki a kezét.” – nyilatkozta Dr. Bruner – „Érzéstelenítve volt, nem lehetett tudatában annak, mi történik.” A fénykép azt a pillanatot örökítette meg, amikor az orvos a műtét végeztével éppen a magzatot helyezte vissza az anyaméhbe, ekkor nyúlt Samuel karja alá, hogy finoman visszatolja édesanyja testébe. Michael Clancy, akinek írását a kép történetéről itt olvashatjuk, továbbra is kitart amellett, hogy a magzat korábban ébredt fel az altatásból és ekkor nyúlt ki az anyaméhből. (A képhez kapcsolódó városi legendáról bővebben az Urban Legends oldalon olvashatunk.)

Samuel Armas 9 évesen

Az eljárás sikeres volt, a kis Samuel 1999. december 2-án, egészségesen jött világra. A terhesség alatti operációnak köszönhetően nem volt szüksége további műtétekre, mint azoknak a gyermekeknek, aki nyitott gerinccel jöttek a világra. Szülei szerint fiuk épp olyan mint a többi gyermek. Samuel szeret úszni, sőt több versenyt is nyert már.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!