2013. február 11., hétfő

Ismeretlen fotó a hirosimai atomtámadásról

A Little Boy gombafelhője
(Fotó: Honkawa Elementary Scool/AFP)

Néhány perccel a hirosimai atombomba becsapódása után készült az a felvétel melyet nemrég találtak meg Japánban, egy általános iskolában.

A hirosimai atomtámadásról készült legismertebb felvételeket az Amerikai Egyesült Államok Légiereje készítette, akik fénykép és filmfelvételekkel dokumentálták a bomba ledobását és pusztítását. Ezek a képek mind légifelvételek. Csak maroknyi fénykép ismert, melyek a földről a robbanás helyszínének közeléből készültek.

E ritka fotók sorát gyarapítja a most felfedezett felvétel, melyet a Hirosimától mintegy 6 km-re fekvő Kaitiacsi városka általános iskolájának udvaráról készített egy ismeretlen fotós. A kép különlegessége, hogy ezen teljes egészében kivehető a robbanás nyomán keletkezett hatalmas gombafelhő. A felvétel létezéséről tudtak, de annak sorsa sokáig ismeretlen volt.

Annyi biztos, hogy 1988-ban egy japán nyelvű kiadványban közzétették, ahol azt írták, hogy a kép a robbanás után 20-30 perccel készült. Ez azonban nem felel meg a valóságnak. A gombafelhő alakja és mérete alapján a szakértők úgy vélik, hogy a fotó nem fél órával, hanem percekkel a robbanás után készült. A kép hátoldalán olvasható szöveg is ezt az következtetést támasztja alá. Az eredeti felvételt nemrég a Honkawa általános iskola dokumentumai között találták meg. „Atombombázásról szóló újságcikkek között lapult hosszú időn át, bár létezéséről a történelemkönyvek rendre említést tettek.” – nyilatkozta a Hirosimai Béke Emlékmúzeum kurátora a felvételről, mely a 2. világháború egyik tragikus momentumának fontos dokumentuma.

(via hvg.hu; The Atlantic)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!