2013. február 27., szerda

Willy Rizzo (1928–2013)

Willy Rizzo (1928–2013)

2013. február 25-én, 84 éves korában egy párizsi kórházban elhunyt Willy Rizzo olasz fényképész, designer.

Rizzo Nápolyban született. Fiatalon ismerkedett meg a fotózással. A második világháború idején a Point de Vue magazin megbízásából észak-Afrikában a tunéziai hadszíntér eseményeiről tudósított. Fotó felkeltették a LIFE magazin figyelmét is, a lap több fotóját is megvásárolta. A háborút követően a France Dimanche számára fotózott hírességeket. Többször járt Cannes-ban is, ahol a filmfesztivál vendégeiről készített felvételeket. Később Ameriába utazott, először Hollywoodban, majd New Yorkban örökítette meg a filmvilág nagy alakjait.

Brigitte Bardot

Monica Vitti

A negyvenes évek végén szegődött a neves Paris Match magazinhoz. Mintegy két évtizeden keresztül dolgozott a lapnak. Feleségül vette Elsa Martinellit színésznőt, aki révén bebocsátást nyert a sztárvilágba: alig akadt olyan híresség, színész, aki ne állt volna kamerája elé. Lefotózta Dalit, Picassot, Audrey Hepburn, Brigitte Bardot-t, Marlene Dietrichet, Monica Vittit, Isabelle Huppert-t, Gene Kellyt, Jane Fondát. Nevéhez fűződik az első színes felvétel Winston Churchillről. Tudósított a híres nürnbergi perről is.

Marilyn Monroe

Audrey Hepburn

Catherine Deneuve

Később a fotózás mellett a design vált a szenvedélyévé. Bútorokat kezdett tervezni. Alkotásait többek között a New York-i Metropolitan Múzeumban is kiállították. 2009-ben nyitotta meg saját galériáját, ahol a bútorai mellett fotóit mutatta be.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!