2013. március 22., péntek

Az űrben úszva

Az ikonikus fotó: Bruce McCandless űrsétája (Fotó: NASA)

1984. február 7-én Bruce McCandless II hajtotta végre az űrutazások történetének első biztosítókötél nélküli űrsétáját. Pár nappal később egy újabb űrsétája során készült róla a NASA egyik legismertebb fotója.

A Challenger űrsikló öt űrhajóssal a fedélzetén 1984. február 3-án indult negyedik útjára. A küldetés célja a WESTAR és a Palapa B–2 műholdak pályára állítása volt. Az utazás során McCandless és Robert Stewart több űrsétát is tett. Ezen űrséták különlegessége az volt, hogy a korábbi űrsétákkal ellentétben nem használtak biztosítókötelet, vagy más rögzítőeszközt, melyen keresztül fizikailag összeköttetésben maradtak volna az űrsiklóval. 

McCandless egy másik, február 12-én végrehajtott
űrsétájáról készült látványos felvétel

Egy űrséta mindenféle manőverező eszköz nélkül azonban kontrollálhatatlan és veszélyes lett volna, mivel az űrhajós szkafanderében nem képes irányítani magát. Könnyen előfordulhatott volna, hogy annyira eltávolodik a gyorsan mozgó űrhajótól, amely már végzetes következményekkel járt volna egy asztronauta számára. Ezért egy speciális, a NASA által kifejezetten űrsétához kifejlesztett berendezéshez, szakszóval Emberes Manőverező Egységhez (Manned Maneuvering Unit, MMU) kapcsolódva vált lehetővé a szabad,de irányított mozgás az űrséta során. Az űrséták célja az új 140 kg-os, nitrogén-meghajtású berendezés kipróbálása volt.

McCandless első űrsétája 90 percig tartott, melynek során mintegy 320 méterre távolodott el a Challengertől. A hét napos küldetés során több alkalommal is elhagyta az űrhajót és összesen 5 óra 55 percet töltött az űrben. Robert L. Gibson pilóta örökítette meg az űrben lebegő űrhajóst február 11-én végrehajtott sétája során. A fotóról, mely egyike a NASA legismertebb felvételeinek, később maga McCandless így nyilatkozott: „Az ember gravitáció és természet felett aratott diadalának jelképe”.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!