2013. április 22., hétfő

Ali vs. Liston

Neil Leifer: Ali vs. Liston (1965)

Muhammad Ali Sonny Liston elleni világbajnoki mérkőzésének győztes pillanatáról készítette Neil Leifer fotóriporter a sport történetének egyik legemlékezetesebb felvételét.

Cassius Clay első profi világbajnoki címmérkőzésére 1964. február 25-én került sor az akkori nehézsúlyú világbajnok, Sonny Liston ellen. Clay a hetedik menetben kiütötte ellenfelét és megszerezte a világbajnoki címet. Liston nem hagyhatta annyiban a vereséget: a visszavágót egy évvel később, 1965. május 25-én rendezték a Maine állambeli Lewistonban. Cassius Clay ekkor már új nevén, Muhammad Ali-ként lépett a szorítóba. (Clay még 1964-ben jelentette be, hogy csatlakozik az Elijah Muhammad és a Malcolm X, híres polgárjogi harcos által vezetett Iszlám Nemzete radikális afroamerikai szervezethez és felveszi az iszlám vallást.) A mérkőzést egy kis csarnokban tartották, ahova csak 2500 néző fért be. Ez volt a boksz történetének legalacsonyabb nézőszámú világbajnoki címmérkőzése. De az egyik legfontosabb is.


Leifer kevésbé ismert felvételei a mérkőzésről

Ali már az első menetben padlóra küldte Listont és ahelyett, hogy a szabályok szerint visszavonult volna a ring sarkába, ott állt Liston felett és ordította neki, hogy „Kelj fel és harcol, te köcsög!”. Liston másodpercekig nem bírt felállni. A mérkőzésvezető és a bírók között vita alakult ki arról, hogy Ali szabályt sértett-e vagy sem, amikor nem vonult vissza a semleges sarokba. Eközben Liston talpra állt és újra küzdeni kezdett Alival. A mérkőzésvezető szinte azonnal ott termett és szétválasztotta a feleket, majd Alit kezét felemelve győztest hirdetett. Ali győztes ütése fantom ütésként vonult be a sport történetébe, mert szinte senki sem látta a Listont padlóra küldő gyors ütést.

A ring mellett ott volt Neil Leifer fotóriporter is, aki megörökítette a harcképtelen Liston és a dühös Ali pillanatát. Fotója a sport történetének egyik legikonikusabb felvételévé vált, melyet a Sport Illustrated magazin az évszázad legjobb sportfotóit bemutató különkiadásának címoldalán közölt le.

Leifer fotója magazin címlapján

A magazin 2012 őszén minden idők legjobb 100 sportfotóját állította össze, melyek között szintén szerepel Leifer fotója. Neil Leifer további nagyszerű felvételeiből a weboldalán találhattok válogatást.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!