2013. június 3., hétfő

Ruth Snyder kivégzése

Tom Howard: Ruth Snyder kivégzése (1928)

Ruth Snyder kivégzéséről titokban készült felvétel az 1920-as évek amerikai bulvársajtójának egyik leghírhedtebb felvétele volt.

Ruth Snyder és szeretője, Judd Gray Ruth férjét, Arthur Snydert 1927. május 20-án brutális meggyilkolta. Az eset nagy figyelmet kapott, a bulvársajtó folyamatosan tudósított a bűnesetről. Rutho-ot és Grayt a bíróság halálra ítélte. Az ítélet végrehajtására 1928. január 12-én a hírhedt Sing Sing-ben került sor. 1899 óta Ruth volt az első női elítélt, akin villamosszék által hajtották végre a halálos ítéletet.

Az Egyesült Államokban akkoriban nem engedélyezték a kivégzéseken fényképfelvételek készítését. A New York Daily News azonban mindenképpen szeretett volna felvételeket Ruth kivégzéséről. A lap biztatta is az újságírókat, hogy mindegy milyen áron, de örökítsék meg a kivégzést. Tom Howard a Chicago Tribune fotóriportere eltökélte, hogy bármi áron, de elkészíti a hőn áhított fotót. Howard inkognitóban jelentkezett tanúnak a kivégzésre. A halálos ítélet napján korán érkezett a börtönbe, hogy megfelelő helyre ülhessen, hogy fotózni tudjon. A kisméretű fényképezőgépet a bokájához erősítette, a kioldót pedig a kabátjába vezette. Howard a megfelelő pillanatban, lábát felemelve exponált. Így készült az itt látható, bemozdult, homályos felvétel Ruth Snyderről. 

A fotó a Daily News címoldalán (1928. január 13.)

A fotót a Daily News a másnapi számának címoldalán közölte le Halott! címmel. A tiltás ellenére, titokban készült kép nagy felháborodást és szenzációt keltett. A bulvárlapok a példányszám növelése érdekében már eddig is előszeretettel közöltek bűneseteket és erőszakos eseményeket ábrázoló felvételeket, de a Daily News a fotó megjelentetésével átlépett egy határt. Ruth Snyder halála pedig kitörölhetetlenül beleivódott az olvasók emlékezetébe. A fénykép „az évtized leghíresebb bulvárfotója” lett.

Az addig ismeretlen Howard egy csapásra ismert fotóssá vált, évekkel később a Fehér Ház vezető fényképésze lett. A fénykép nyilvánosságra hozatala miatt az állam be akarta perelni Howardot és a Daily News-t, de nem jártak sikerrel. Az eset után az amerikai börtönökben évekig bevett gyakorlat volt, hogy a kivégzés idejére a szemtanúknak fel kellett emelniük a kezüket, nehogy rejtett kamerájukkal felvételeket készítsenek.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!