2013. augusztus 10., szombat

August Landmesser

August Landmesser nem lendíti üdvözlésre a karját
(Fotó: ismeretlen, 1936)

Az elmúlt években vált igazán ismertté az az 1936-ban készült fénykép, melyen egy férfi megtagadva a náci karlendítést, összefont karral áll a tömegben.

1936. június 13-án, Hamburg kikötőjében bocsátották vízre a Horst Wessel hadihajót. A jeles alkalomra hatalmas tömeg gyűlt össze. A vízrebocsátás ünnepélyes pillanatát a több száz fős tömeg náci karlendítéssel üdvözölte. Egyetlen embert kivéve, aki összefont karral állva figyelte az eseményt. A híressé vált régi felvételt a Die Zeit német hetilap tette közzé 1991-ben. A fotó felkeltette Irene Eckler figyelmét. A náci üdvözlést „megtagadó” férfi személyében édesapját, August Landmessert vélte felismerni.

Kinagyított képrészlet

Landmesser 1910-ben August Franz Landmesser és Wilhelmine Schmidtpott gyermekeként látta meg a napvilágot. 1931-ben azért lépett be a Nemzetiszocialista Német Munkáspártba, mert úgy vélte csak így kaphat munkát. A Blohm + Voss hajóépítő vállalatnál állt munkába. 1935-ben kirúgták a pártból, mert feleségül vette a zsidó származású Irma Ecklert. Landmessert letartóztatták, de bizonyítékok hiányában szabadon engedték. 1937-ben feleségével második gyermeküket várták. Landmessert újra letartóztatták és fajgyalázás vádjával bíróság elé állították, ahol 2 és fél év börtönre ítélték. A rabságból 1941-ben szabadult. Besorozták és a harctérre vezényelték, ahol 1944. októberében tűnt el. 1949-ben nyilvánították halottá.

Hogy valóban Landmesser látható a képen, az a mai napig vita tárgya. Wolfgang Wegert úgy véli, hogy a felvételen nem Landmesser, hanem édesapja Gustav Wegert látható, aki szintén a Bohm + Voss-nál dolgozott. Simone Erpel történész szerint sem lehet a fotón szereplő férfi Landmesser. Bár Landmesser valóban dolgozott a hajógyárban, de nem 1936-ban, amikor a fotó készült, hanem évekkel később, 1939-ben fogolyként. Mindkét család fotókkal is próbálta saját álláspontját igazolni, de ezek a bizonyítékok nem tűnnek perdöntőnek a kérdésben. Ennek ellenére a legtöbb forrás Landmesserként azonosítja a tömegben karját tiltakozásul összefonó férfit.

Arról is megoszlanak a vélemények, hogy mi lehetett az oka a náci üdvözlés megtagadásának. Landmesser esetében a náci pártból való kizárással míg Wegert esetében katolikus hitével magyarázzák. De talán nem is az a fontos, hogy miért történt a dolog. Sokkal fontosabb, hogy e dacos, lázadó tett a fénykép révén jelképpé, ikonná nemesedett.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!