2014. február 8., szombat

Stephanie, Cindy, Christy, Tatjana, Naomi, Hollywood, 1989

Herb Ritts: Stephanie, Cindy, Christy,
Tatjana, Naomi, Hollywood, 1989 (zselatinos, ezüst, 1989)

Herb Ritts (1952–2002) amerikai fotográfus 1989-ben készítette a divatvilág egyik legismertebb felvételét.

A fotón a nyolcvanas évek öt fiatal divatmodellje, Stephanie Seymour, Cindy Crawford, Christy Turlington, Tatjana Patitz és Naomi Campbell látható, akiket természetes szépségükben örökített meg Herb Ritts. Mindannyian meztelen voltak, felszabadultak és vidámak. Ritts felvétele a divatvilág egyik legismertebb és legtöbbet idézett fényképe lett. A kép szereplői pedig a divatszakma legendás alakjaivá váltak.

Nem volt könnyű megszervezni, hogy az öt modell egyszerre tudjon jelen lenni a fotózáson. Munkájukból kifolyólag mindannyian elfoglaltak voltak, ritkán dolgoztak együtt. Christy Turlington számára a Calvin Kleinnel kötött szerződése nem tette lehetővé, hogy elfogadja Ritts felkérését. De a többi lány nyomására végül elvállalta a fotózást. „Számunkra már az is öröm volt, hogy együtt vagyunk.” – emlékezett vissza a Naomi Campbell, aki nem gondolta volna, hogy Ritts felvétele ennyire híres lesz.

A fotózásra nem egy fotóstúdióban, hanem Ritts Los Angeles-i házának udvarán került sor. „Már reggel ott voltunk, megebédeltünk, aztán elmondta, hogy mit fogunk csinálni. Könnyű volt, Herbbel mindig könnyű volt.” – mondta Campbell. A modellek Ritts házának udvarán, egy fal mellett helyezkedtek el a felvételekhez. Kevéssé ismertek azok a fotóváltozatok, melyeken Christy Turlington nem szerepel. Valószínűsíthető, hogy Ritts Turlington megérkezéséig csak próbafelvételeket készített a többiekről. Erre utal az is, hogy a végső képpel ellentétben itt még nem voltak teljesen ruhátlanok sem.





Ritts mindössze négy nyomatot készített a felvételből. 2007. februárjában az Elton John AIDS Alapítvány által szervezett árverésen Ritts felvételének nagyméretű kópiája 190 ezer dollárért kelt el.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!