2014. március 5., szerda

Az első amerikai űrséta

Ed White űrsétája 1963. június 3-án (Fotó: James McDivitt/NASA)

Edward Higgins White amerikai űrhajós hajtotta végre az első amerikai űrsétát a Gemini–4 küldetés során 1965. június 3-án.

A küldetés nem csak emiatt volt történelmi jelentőségű. Ez volt ugyanis az első kilövés melyet élő egyenes adásban sugároztak. 1965. június 3-án több mint 12 ország tévénézői kísérhették figyelemmel a Gemini–4 startját. A NASA Gemini-programjának második emberes űrrepülése során James McDivitt parancsnok és Edward White pilóta három napot töltöttek az űrben.


White űrsétájára még aznap sor került. Az űrhajó Ausztrália felett repült, amikor White meg akarta kezdeni az űrsétát. Elfordította az ajtót nyitó reteszt, de az nem működött és a kabin ajtaja nem engedett. McDivitt sietett a segítségére, aki ismerte az ajtó működésének mechanizmusát. Együttes munkával ki tudták nyitni az ajtót. White 19 óra 45 perckor hagyta el a kabint. Az űrséta során egy körülbelül 8 méter hosszú kötéllel volt rögzítve az űrhajóhoz, ami megakadályozta, hogy veszélyesen eltávolodjon az űrhajótól. Mozgását egy oxigén-meghajtású kézi manőverező egység segítségével tudta szabályozni.



White nagyon könnyűnek találta a mozgást az űrben, még az űrhajót is megkerülte, bár tartott attól, hogy a manőverező egység oxigéntartálya idő előtt kiürülhet . A 23 perces űrsétát végül a tervezettnél korábban kellett befejezni, mert McDivitt látta, hogy a Föld kezdi eltakarni a napot. Úgy vélte, hogy a hirtelen fellépő sötétség kockázatos lehet White számára ezért megkérte, hogy szakítsa meg az űrsétát. White nem akart visszajönni, mert nagyon élvezte a mozgást a világűrben. Csak McDivitt többszöri kérésére volt hajlandó visszaindulni. „Jövök vissza…ez életem legszomorúbb pillanata.” – mondta White az űrséta végén McDivittnek.


McDivitt fényképezőgépével az űrhajóból dokumentálta végig az amerikai űrrepülés úttörő pillanatát. Az űrséta és az arról készült felvételek világszerte ismertek lettek.

Ed White 1967. január 27-én az Apolló–1 küldetésre történő felkészülés során balesetben vesztette életét, amikor az űrhajó kabinjában tűz ütött ki.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!