2014. április 24., csütörtök

McLean, Virginia; December 1978

Joel Sternfeld: McLean, Virginia, December 1978 (1978)
Joel Sternfeld legismertebb felvételét 1978-ban a virginiai McLean városában készítette egy égő ház oltása idején.

A fotó egészen abszurd helyzetet ábrázol: egy tűzoltó a sütőtökök között válogat a helyi farmer boltjában, miközben társai egy égő családi házat oltanak. Ilyen nem is történhet meg, gondolhatnánk. Pedig megtörtént. Csak nem egészen úgy, ahogy a felvétel alapján gondolnánk: nem igazi vészhelyzetről volt szó, hanem tűzoltási gyakorlatról, a tűzoltó pedig a gyakorlat szünetében indult bevásárolni.

Sternfeld éppen átutazóban volt a virginiai McLeanben, amikor felfigyelt az égő házra. Volkswagenjét leállította az út mellett és közelebb ment, hogy jobban szemügyre vegye az eseményt. Melyről végül elkészítette legismertebb felvételét. Az abszurdnak tűnő helyzetet és a látványt Sternfeldnek sikerült egyetlen fotóban összesűríteni: a tűzoltás idején sütőtököt vásárló tűzoltó portréját a színek és a formák összhangja teszi teljessé.

A felvételt első alkalommal a LIFE magazin közölte le. A képhez fűzött leírás – Joel Sternfeld; McLean, Virginia; December 1978 – nem segítette az olvasókat abban, hogy el tudják dönteni, amit látnak az a valóság vagy sem. Ahogy a lap, úgy Sternfeld sem tartotta szükségesnek, hogy fényképe részletesebb, pontosabb magyarázattal legyen ellátva. Élvezte képe többértelműségét, és azt, hogy mindenki mást gondol a fotóról. „A fotózásban mindig benne rejlik a manipuláció lehetősége” – nyilatkozta egy 2004-es interjúban. Az pedig, hogy ki mit gondol egy adott fotó láttán, az úgyis a befogadón múlik.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!