2014. augusztus 17., vasárnap

Olajkutak

Sebastião Salgado: Olajkutak (1911)

Sebastião Salgado 1991-ben az iraki megszállást követően hónapokon keresztül dokumentálta Kuvait égő olajkutainak oltási munkálatait. 

A nyolcvanas évek vége felé Kuvait és Irak között gazdasági viszály tört ki, amikor Kuvait jelentősen növelni kezdte olajkitermelését. 1990. augusztusában Szaddám Husszein csapatai lerohanták Kuvaitot. A diplomáciai tárgyalások nem vezettek eredményre. Az Amerikai Egyesült Államok a beavatkozás mellett döntött: 34 ország részvételével megalakult koalíciós hadsereg rövid idő alatt győzelmet aratott az irakiak felett. Kuvait az iraki megszállás alól 1991. február 26-án szabadult fel teljesen.

Szaddám csapatainak többsége elhagyta az országot, de beváltva Husszein kezdeti fenyegetését „az egész területet, az olajmezőket is, lángra lobbantották”.Kuvait területén 900-1000 olajkút égett. A lángoszlopok több száz méter magasba csaptak. A térséget korom és füst borította. Az időjárás drámaian megváltozott: a hőmérséklet lecsökkent, India egyes területein fekete hó, Afrikában fekete eső esett. Kuvait az ökológiai katasztrófa szélén állt. Az elkövetkező hónapokban mintegy negyven millió tonna  nyersolaj égett el, és több millió tonna szén-dioxid került a levegőbe. A tüzek megfékezése és eloltása az egyik legégetőbb kérdéssé vált az országban.



Két-három, de lehet akár több év is mire valamennyi égő olajkutat eloltanak, szóltak a becslések. A munka időigényes és nehéz, sőt olykor életveszélyes. A kutak a forróság miatt szinte megközelíthetetlenek voltak. A hőség akkora volt, hogy a egyes helyeken még a sivatag homokja is megolvadt. A helyzetet pedig csak nehezítette, hogy rengeteg terület volt aláaknázza. Ilyen embert próbáló körülmények között kellett dolgoznia a tűzoltóknak.




Sebastião Salgado brazil fotográfus 1991-ben utazott Kuvaitba, hogy az olajkutak oltásában részt vevő munkások küzdelmét dokumentálja. Naponta több tekercs képet készített Leica fényképezőgépével. Kizárólag fekete-fehér filmmel dolgozott. Ott tartózkodása alatt Salgado mintegy 7000 képkockát készített, melyekből nagyjából 50 fényképet adott a magazinoknak, újságoknak közlésre. Képei első alkalommal a The New York Times-ban jelentek meg 1991. június 9-én A sajtófotós szeme címmel. Fotósorozatát a World Press Photo versenyen Oskar Branack-díjjal jutalmazzák.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!