2014. szeptember 2., kedd

Hot Shot East Bound – Az utolsó gőzmozdony

O. Winston Link: Hot Shot East Bound (1956)

O. Winston Link 1956-ben Hot Shot East Bound című készült felvétele az amerikai gőzvasút közlekedésnek állít emléket.


1955-ben Link nyugat Virginiában dolgozott asszisztensével Thomas Garverrel, egy légkondicionálókat gyártó cég megbízásából. Link éjszakánként a Norfolk and Western vasúttársaság szerelvényeiről készített felvételeket. Ekkor támadt az ötlete, hogy az következő években dokumentálja az amerikai gőzhajtású vasút pillanatait. „Winston meg akarta örökíteni még azelőtt, hogy végleg eltűnne.” – mondta Garver. A vasúttársaság engedélyezte Linknek és Garvernek a fotózást a vasútvonalain. Link a következő években  több ezer fényképet készített a Norfolk and Western vasút személy- és tehervonatairól, az utolsókról, melyeket még gőzmozdony húzott. (A Norfolk and Western utolsó gőzmozdonya 1960. május 7-én indult útjára.)

Link sok pénzt és időt fektetett nagyszabású tervébe. De amire igazán szüksége volt, az az elhivatottság. Ragaszkodott ugyanis nagyméretű 4x5-ös kamerájához, mely elavultnak számított a széles körben elterjedt 35 mm filmmel működő gépekhez képest. A filmes gépek alkalmasabbak lettek volna a feladathoz. Helyzetét tovább nehezítette, hogy főleg éjszaka szeretett volna dolgozni, hogy a folyamatosan változó fényviszonyok ne zavarják. Ezért egy saját vakurendszert dolgozott ki. A kiszemelt vasútvonalakon a fotózás helyszínén nagyméretű reflektorokat szerelt fel, hogy a fotózáshoz szükséges fényt biztosítani tudja. A lámpákat távolról kezelte: amikor a szerelvény a megfelelő helyre ért, Link bekapcsolta a reflektorokat, hogy az exponálásnál minden tökéletes legyen.

Leghíresebb felvételét 1956. augusztus 2-án Iagerben, nyugat Virginia egyik kis szénbányász-falujának autós mozijánál készítette. Ahogy többi felvételét, ennek elkészültét is gondos tervezés előzte meg. A vasúti sínek mentén 42 darab reflektort állított fel, hogy a Norfolk and Wester Freight No. 78-as gőzmozdonyának elhaladását meg tudja örökíteni. Link nem elégedett meg egy egyszerű képpel. Egy igazi emléket szeretett volna állítani, kedvenc gőzmozdonyának. A mozi jegypénztáránál egy fiatal párt kért fel, hogy legyenek képének szereplői. A felvétel sikerült, az időzítés tökéletes volt, azonban a mozivászon túl sok fényt kapott a reflektoroktól és a vetített film nem látszott az elkészült képen. Ezért Link a kidolgozás során egy vadászgép fotóját illesztette a filmvászonra. Így végül megszületett az itt látható felvétel, mellyel egy képbe sűrítette a 20. századi amerikai közlekedés addig történelmét és életstílust.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!