2015. április 16., csütörtök

Streisand-effektus

Barbra Streisand háza (Fotó: Kenneth & Gabrielle Adelman,
California Coastal Records Project, 2002)

Barbra Streisand 2003-ban egy a házáról kutatási céllal készült fényképet próbált eltávolíttatni a fotót közlő weboldalról. Az addig ismeretlen fotó viharos gyorsasággal vált ismertté.

Kenneth Adelman 2002-ban a California Coastal Records Project keretében Kalifornia partszakaszait fényképezte, hogy a partmenti erózió mértékét és állapotát dokumentálja. Adelman több mint 12 000 fényképfelvételt készített. A képeket a projekt nyilvános weboldalára töltötte fel. Ezen fotók egyikén Barbra Streisand háza volt látható. A színésznő a fénykép publikálása miatt 50 millió dollárra perelte Adelmant és a fotót leközlő pictopia.com oldalt személyiségi jogainak megsértése miatt. A kártérítés mellett a fénykép weboldalról való törlését is kérte. A per során a bíróság elutasította Streisand keresetét. 

Streisand eredeti szándéka, hogy a kép ne váljon ismertté, pont az ellenkező hatást váltotta ki. Az image 3850 nevű fényképet a bírósági tárgyalás előtt mindössze 6 alkalommal töltötték le – ebből két alkalommal Streisand ügyvédei. A tárgyalás után azonban az addig teljesen ismeretlen fényképre rengetegen lettek kíváncsiak. Egy hónap alatt 420 ezren keresték fel a Pictopia oldalát. 

Az eset óta Streisand-effektusnak nevezik, amikor valaki a róla publikált információ eltávolítására tett kísérlettel hívja fel magára a nyilvánosság figyelmét.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!