2015. május 13., szerda

Majom szelfi

Fekete üstökös makákó önarcképe (2011)

Szerzői jogi vita kerekedett azokból a felvételekből, melyeket egy üstökös makákó készített magáról David Slater természetfotós fényképezőgépének segítségével.

David Slater 2011-ben járt Indonéziában, hogy makákókat fotózzon. Rengeteg felvételt készített a majmokról, de hiányzott még néhány közeli portré. Fényképezőgépét állványra tette, abban bízva, hogy talán maguk a majmok nyomják meg a kioldót és készítik el az áhított felvételt. Slater számítása bejött. Az egyik makákólány több fotót is készített magáról. A felvételek nagy része használhatatlan volt, ám akadt néhány, ami egészen jól sikerült. Slater ezeket elküldte a Caters News Agency-hez. A fényképeken szerzőként saját magát jelölte meg. A Techdirt blog egyik cikkében vitatta, hogy Slater bármilyen formában is szerzője lenne a felvételeknek. A cikkben a vitatott felvételeket is megjelentették. A Caters News Agency követelte a képek törlését, amit Mike Masnick, a blog szerkesztője megtagadott.

Időközben a fotókat feltöltötték a Wikimédia Alapítvány médiatárába a Commonsba is. Ide csak szerzői jogi szempontból szabad felhasználású fényképeket lehet feltölteni. Slater a Wikimédia Alapítványhoz fordult. Azt állította, hogy ő szerzői jog tulajdonosa a felvételeknek, hiszen az ő fényképezőgépével készültek, melyet ő szállított oda és állított be a felvételekhez. Jogtulajdonosként kérte a képek közléséért járó jogdíjat, melyet ha nem kap meg követelni fogja a fényképek törlését a weboldalról. Az Alapítvány megtagadta a fotós kérését tekintettel arra, hogy annak készítője nem Slater, hanem egy majom volt. Ebben az esetben pedig Slaternek semmilyen szerzői jogi követelése nem lehet a képpel kapcsolatban. A fotó közkincs, vélte az Alapítvány, nem élvez semmilyen jogi védelmet.



A fotós és az Alapítvány közötti jogi vitát lezárandó az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala 2014 decemberében állásfoglalás adott ki. E szerint azok a műalkotások, művek, melyeket nem ember készített nem esnek az amerikai szerzői jog oltalma alá. Így a makákólány szelfije végérvényesen közkinccsé vált, melyet bárki, bármikor szabadon letölthet és felhasználhat.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!