2015. június 7., vasárnap

Kiállítás: Capa in Color / Valahol Francaországban

Robert Capa: Capucine francia modell és színésznő
az erkélyen, Róma (1951. augusztus)
© Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos

Június 9-én elsőként Európában a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban nyílik meg Robert Capa színes felvételeit bemutató kiállítás.

A Capa in Color kiállítás New York után Budapesten a világhírű, magyar származású fotográfus 1938 és 1954 között készült képeiből mutat be válogatást. A fotókat először New Yorkban mutatták be tavaly. A Capa Központ első alkalommal működik együtt a világ egyik legrangosabb fotográfiai intézményével, az International Center of Photography-val (ICP). A fotográfus öccse, Cornell Capa által 1974-ben alapított intézmény több mint negyven éve elhivatottan gondozza Robert Capa hagyatékát, és emellett több mint 3000 fotográfus munkáját mutatta be hétszáznál is több kiállításon.

Robert Capa a világ egyik legelismertebb háborús fotóriportere, aki a spanyol polgárháború és a második világháború alatt készített megrendítő és erőteljes fekete-fehér képeiről híres. Kevesen tudták, hogy 1947-től kezdve 1954-ben bekövetkezett haláláig majdnem mindig legalább két fényképezőgépet hordott magával: egyet fekete-fehér, egyet pedig színes filmmel felszerelve. Az összes háború utáni riportjához készített fekete-fehér és színes fotókat is.

Színes képeken örökítette meg többek között Pablo Picassót nyaralás közben, Ernest Hemingwayt és fiát, Gregoryt idahoi vadászatukon, vagy épp Ingrid Bergmant és George Sanders színészeket Roberto Rossellini: Olaszországi utazások című filmjének forgatásán. A lenyűgöző svájci és francia síparadicsomokat bemutató színes képeiről az emberek háború utáni felszabadultsága és életöröme sugárzik, a deauville-i lóversenypályán készült képriportja bámulatosan tükrözi a társadalmi osztályok keveredését, míg a Biarritz-ban – a strandokról, az éjszakai életről – készült felvételei a hagyományos népi kultúra színes forgatagát tárják a világ elé.

A Capa in Color kiállításon a világhírű fotográfus több mint száz színes képe – valamint magazinok és kísérőlevelek – látható, többségükkel először a Capa Központban találkozhat a közönség!

A kiállítás kurátora: Cynthia Young, az ICP kurátora (Robert Capa Archívum) A Capa in Color című kiállítást az International Center of Photography (ICP) szervezte, megvalósulását az ICP kiállításokért felelős testülete tette lehetővé, New York város Kulturális ügyekért felelős bizottságának és a Városi Közgyűlésnek anyagi támogatásával.

Valahol Franciaországban


Balról jobbra: Claude Anquetil (16), Tino Boggini (17) és
Auguste Sabine (17), küldöncök az első amerikai hadtest sajtótáborában,
Vouilly, Calvados, Normandia, augusztus 6. © John G. Morris

A Capa in Color kiállítás mellett Robert Capa barátjának és szerkesztőjének, John G. Morrisnak a fotói is láthatóak a „Valahol Franciaországban – 1944 nyara” (Somewhere in France – The Summer of '44) című tárlaton, amely Normandiát ábrázolja 1944 nyarán, a D-napi partraszállást követően.

Az akkor 27 éves Morris a Life magazin londoni irodájában képszerkesztőként dolgozva döntötte el, hogy Capa után indul és maga is dokumentálja a történelmi eseményeket. Capával ellentétben Morris magának készítette a képeket, nem megrendelésre, és nem is publikálta őket egészen 2014-ig, amikor a neves Contact Press Images képügynökség vezetője, Robert Pledge összeszerkesztette ezeket a fotókat egy könyvvé. A ma 98 éves Morris és az Annie Leibovitzhoz, Don McCullinhez vagy éppen Sebastião Salgadohoz hasonló világhírű fotósokat is képviselő Pledge együttműködésének köszönhetően azokat a képeket nézhetik meg a látogatók a Capa Központban, amelyek hetven éven át lapultak egy asztalfiókban.

A kiállítás kurátora: Robert Pledge, a Contact Press Images képügynökség igazgatója. A Capa Központ részéről a kiállítások társkurátora Petrányi Zsolt művészettörténész.

A kiállítások – a hét minden napján 11 és 19 óra között, péntekenként pedig 11 és 21 óra között – szeptember 20-ig láthatóak a Capa Központban (1065 Budapest, Nagymező utca 8.).

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!