2015. augusztus 10., hétfő

Luis Padillo

Hector Róndon Lovera: Luis Padillo (1962. június 4.)

Hector Róndon Lovera venezuelai fotóriporter 1962 júniusában lezajlott kormányellenes felkelés idején készítette világhírű fotóját.

1958-ban az Acción Democratica nyerte meg a választásokat, Venezuela elnökének Rómulo Betancourt-t választották. A Betancourt kormány nem váltotta be a hozzá fűzött ígéreteket. Az első kormányellenes lázadás 1960-ban tört ki, mert a Forradalmi Baloldali Mozgalom újságíróit letartóztatták, mert népi felkelésre buzdítottak. Az ellenzéki pártok kezdetben az erőszakmentes békés forradalmat támogatták, de 1961-re megalakultak a kormány megdöntésére készülő ellenzéki gerillacsoportok. Még a haditengerészet is az forradalmi erőket támogatta, akik 1962-ben két alkalommal is megkísérelték megdönteni Betancourt rezsimjét. Mindkét lázadást a kormányerők győzelmével ért véget.



1962. június 2-án harmadik alkalommal tört ki lázadás a fegyveres gerillák és a kormány között. A El Porteñazo néven ismertté vált felkelés helyszíne Puerto Cabello városa és az ott található haditengerészeti bázis volt, mely mindössze 60 mérföldre feküdt a fővárostól Caracastól. Az alig pár napig tartó összecsapások a modern Venezuela történetének egyik legvéresebb momentumaként került be a történelemkönyvekbe. A lázadást a kormányerők kegyetlenül leverték: a lázadók közül a harcokban 400-an  vesztették életüket és 700 megsebesültek. 

A fotós és a felvétel

Hector Róndon Lovera a fővárosból utazott Puerto Cabellóba, hogy tudósítson az eseményekről. Éppen akkor érkezett a településre, amikor a kormányerők tankjai bevonultak Puerto Cabellóba. Lovera a város utcáit járta, amikor meglátta Luis Padillo-t, a haditengerészet lelkészét. Padillo mit sem törődve az orvlövészekkel a sebesült katonákon próbált segíteni. Az egyik súlyosan sebesült katona utolsó erejével kapaszkodott az őt tartó Padillo reverendájában. Ezt a pillanatot örökítette meg kamerájával Lovera. A fotós egyáltalán nem volt biztos abban, hogy sikerült elkészíteni a képet, mert hasra fekve kellett meghúzni magát a záporozó lövések elől.

Lovera fotójával elnyerte az 1962. évi World Press Photo versenyen az év legjobb felvételének járó elismerést.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!