2015. december 20., vasárnap

Jean Sibelius

Yousuf Karsh: Jean Sibelius (1949)

Yousuf Karsh 1949-ben saját otthonában fényképezte le Jean Sibelius finn zeneszerzőt.

Karsh 1949-ben Londonban dolgozott, a Shell Oil vállalat vezetőiről készített felvételeket. Ekkor kapott egy telefonhívást Finnországból: a hívó Jean Sibelius a világtól félrevonultan élő finn zeneszerző volt, akit Karsh mindig is szerette volna lefényképezni. Karsh a Shell Oil vezetőségét kérte, hogy tegyék lehetővé, hogy elutazhasson a Tuusula tóhoz, ahol Sibelius lakott.

Karsh így emlékezett vissza: „Megérkeztem Sibelius otthonába Ainolába, amit felesége Aino után nevezett el, tele volt a rajongóktól kapott ajándékokkal – kézirat Ralph Vaughan Williams zeneszerzőtől, egy kedves levél Olin Downestól, a New York Times ünnepelt zenekritikusától, egy doboz a kedvenc szivarjából és egy üveg régi konyak londoni kanadai nagykövettől. (…) Lánya tolmácsolt a 84 éves ereje teljében lévő , annak ellenére, hogy ez egy olyan találkozás volt, ahol szavakra nem is volt szükség. Arcvonásai faragott kőre emlékeztettek, tele melegséggel és emberséggel. Ez a fotó egyike volt az utolsóknak, amik róla készültek.”



Sibelius már rossz egészségi állapotban volt, amikor Karsh felkereste. Keze remegett, beszéde akadozott, de nagy energiával és  lelkesedéssel fogadta a fotózást. Még az áramot is bevezette az útról, hogy Karsh a magával hozott vakukat használni tudja. A Karsh érezte, hogy a fotózás, melyre két egész napot kapott, „az utolsó esély egy jó felvételre”.

Nem járt messze az igazságtól: Sibelius 91 éves korában 1957-ben hunyt el.
Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!