2016. június 5., vasárnap

A Mercury hetek

A Mercury hetek (Washington D. C., 1959. április 9.)
(Fotó: Ralph Morse/NASA)

Ralph Morse amerikai fotóriporter fényképezte le a Mercury-programba beválogatott hét személyt, akik közül az egyikük Amerika első űrhajósa lett.

A Mercury-program az Amerikai Egyesült Államok első űrprogramja volt, melynek keretében embereket küldtek a világűrbe. Az 1958-ban indult program legfőbb célkitűzése az volt, hogy elsőként juttasson embert a világűrbe és ezzel, Amerika az űrversenyben a  Szovjetunióval szemben diadalmaskodjon. Bár a program fő célja nem teljesült, mert a világ első űrhajósa Jurij Gagarin lett, aki 1961 április 12-én a Vosztok–1 fedélzetén lépte át a világűr határát, hetekkel megelőzve Alan Shepardet az USA űrhajósát, aki a Mercury–Redstone–3 fedélzetén május 5-én jutott ki a világűrbe. A kudarc hatására a Mercury-program célját és szerepét módosították, több sikeres küldetés után végül az Egyesült államok Holdraszállási programjának, az Apolló-programnak az előkészítője lett.

Balról jobbra: Cooper, Schirra, Shepard,
Grissom, Glenn, Slayton, és Carpenter

Az űrhajósjelöltek kiválasztása Eisenhower elnök utasítására 1958-ban kezdődött meg. Több mint 500 jelölt közül 110 pilótát választottak ki, akik személyes elbeszélgetésre hívtak be. Közülük 69-et találtak alkalmasnak arra, hogy különböző fizikai, pszichológiai teszteken mérjék fel alkalmasságukat. A kiválasztottak köre 32 főre csökkent. A pályázókat ezután komoly, mindenre kiterjedő orvosi és pszichológiai vizsgálatnak, majd vetették alá. A kiválasztást vezető bizottság 1959. április 1-jén a 18 lehetséges jelölt közül választotta ki végül azt a hét embert, akik a Mercury-program keretében űrhajós kiképzésen vehetnek részt.


A NASA 1959. április 9-én Washingtonban tartott sajtótájékoztatón mutatta be a világnak azt a hét személyt, akik közül az egyikük Amerika első űrhajósa lesz. Bemutatásukkal egy időben egy új szót tanult meg a közvélemény: űrhajós. (Az amerikai terminológiában asztronauta, amely a görög mitológiában gyökerezik, az argonautákra asszociál és szó szerinti jelentése csillaghajós). A sajtótájékoztatón készítette legendássá vált csoportfelvételét a bemutatott jelöltekről Ralph Morse a LIFE magazin fotóriportere.

Első sor: Walter H. Schirra, Jr., Donald (Deke) Slayton,
John H. Glenn, Jr., Scott Carpenter
Hátsó sor: Alan B. Shepard, Jr., Virgil I. Gus Grissom,
L. Gordon Cooper
Az űrhajósjelöltek bemutatásukkal kiléptek a rivaldafénybe. Amellett, hogy a közvélemény természetes érdeklődése is nagy volt, a NASA maga is tovább növelte jelöltjei népszerűségét azzal, hogy 500 000 dollárért eladta az űrhajósokról szóló történetek publikálási jogait a LIFE magazinnak. A LIFE 1959-1963 között 28 számon keresztül  írt az űrhajósokról, akiket egyfajta „hétköznapi szuperhősként” ábrázolva új amerikai hőstípust teremtettek.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!