2017. április 30., vasárnap

Elk Bath

Elk Bath (2000, Fotó: John McColgan/US Forest Service/AP)

Az Elk Bath John McColgan amerikai tűzszakértő híressé vált felvétele, melyen egy erdőtűz pusztítása látható a Montana állambeli Sula közelében 2000 augusztus 6-án.

2000 augusztusában a Montana Nemzeti Erdő területén ütött ki erdőtűz, a lángok gyorsan terjedtek és mintegy 400 km2-es területek pusztítottak. John McColgan a Bureau of Land Management (BLM) megbízásából a Alaskan Type I Incident Management Team tagjaként volt jelen a tűzesetnél. Augusztus 6-án az esti órákban Bitterroot folyón átívelő hídról nézte, ahogy az erdő a lángok martalékává válik. Az egyszerre szemet gyönyörködtet és borzongató látványt Kodak DC280 típusú fényképezőgépével dokumentálta. A lángoló erdőrész látványát a folyó vizében álló két szarvas teszi különlegessé. „Tudják hova menjenek, hol biztonságos…sok vadon élő állat nem ment le a folyóhoz.  (…) Egy kis szarvas közvetlenül alattam volt, a híd alatt.” A felvétel McColgan számára ekkor még nem volt több mint a munkája során készített rengeteg fotók egyike. A fényképről megfeledkezve utazott haza az alaszkai otthonába.

McColgan már nem is emlékezett pontosan, hogy hogyan és mikor vált híressé a fotója, kinek küldte tovább a képet és ki volt az, aki felfigyelt rá. Az azonban biztos, hogy a fotó az internetnek köszönhetően alig 24 óra alatt az egész világot bejárta.  Nem sokkal később már mindenki azt szerette volna tudni, hogy ki volt a fotós. A válaszra nem sokat kellett várni, a montanai Missoulian napilap augusztus 14-én megjelent cikkében adta meg a választ. A lap munkatársa otthonában kereste fel McColgant, aki a kép születéséről szerényen csak annyit mondott: „Csak a megfelelő helyen és időben voltam”.

A felvételt a NASA 2000 november 21-én Tűz a Földön címmel a nap csillagászati fotójává választotta (Astronomy Picture of the Day). A felvétel Pokol, Bitterroot-i erdőtűz valamint Montanai tűz címmel is ismert.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!