2017. május 21., vasárnap

A világ legmagányosabb fája

Michel Mazeau: Tenere fája (1961)

A Föld legmagányosabb fájának az afrikai Tenere fája néven ismert akáciát tartották. 400 km-es körzetben ez volt az egyetlen fa a sivatagban. 1973-ban egy teherautó döntötte ki.

A fa Nigériában a Tenere sivatagban Agadez és Bilma között nagyjából félúton egy forgalmas karavánút mentén állt évtizedekig magányosan. Nevét a sivatagról kapta. Egy ősi liget egyetlen túlélője volt. Ez arra enged következtetni, hogy a területen korábban más éghajlati viszonyok uralkodhattak, mint most. Korát több mint 300 évesre becsülték. Az életben maradáshoz a vizet (az elhanyagolható csapadékmennyiségen kívül) gyökereivel 35 méteres mélységből szívta fel. A tuaregek szinte szentként tisztelték és amennyire csak lehet óvták. Ágait nem használták tüzelőnek, valamint nem engedték, hogy tevéik a fa leveleit lerágják. A magányos fa tájékozódási pontként  szolgált a kietlen vidéken az arra utazók számára.

Henri Lhote, francia felfedező, etnográfus kétszer is meglátogatta a fát. Először 1934-ben,  bár levelei és virágai is voltak, de már érzékelhető volt a fa romló állapota, törzse korhadásnak indult. A második találkozásra huszonöt évvel később, 1959-ben került sor. „ Azelőtt ez a fa zöld volt, tele virágokkal; most csak egy fakó és meztelen fa. Nem ismerek rá  két különálló ága volt. Most csak egy van, (...) Mi történt ezzel a boldogtalan fával? Egyszerű, egy kamion Bilmából elütötte...” emlékezett vissza Lhote.

A fáról az egyik legismertebb felvételt 1961-ben Michel Mazeau készítette, míg az egyik utolsó fényképet 1972. augusztusában Pierre Destruel. A fa sorsa nem sokkal később tragikus véget ért: 1973-ban egy líbiai kamionsofőr  döntötte ki gépkocsijával, amikor – a korabeli híradások szerint részegen – nekihajtott. Az akácia fa maradványait 1973. november 8-án a niameyi Nigeri Nemzeti Múzeumba szállították. Emlékét a fa eredeti helyén egy fémből készült, fát formázó emlékmű őrzi.

(via Wikipédia)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!